fullsizerender-13biffarBönbiffar är en favorit, och i dag provade jag att biffa adzuki-bönor, som är lite nya för mig. Stuffade med massor av färsk koriander och chlorella-superfood, serverade på en skiva grillad sötpotatis och med två olika röror på blev de supergoda!

 

Jag har en vataobalans, vilket gör det olämpligt att för mycket äta bönor och linser. Det är en utmaning, eftersom jag är vegetarian, och på något sätt behöver få i mig protein. Dessutom tycker jag genuint mycket om linser och bönor.

Undantagen för oss med vata-obalans är mungbönor och adzukibönor. Mungbönor älskar jag i alla dess former, men adzukibönor har jag knappt ätit. Så i dag provade jag att göra biffar av dem, eller rättare sagt ”burgare”, spetsade med superfoodet chlorella. I min Boosta din hälsa gjorde jag liknande biffar, men med svarta bönor och chlorella, och det var supergott. Det skadar inte att boosta med lite extra protein.

Jag älskar sötpotatis, så det använde jag som ”bröd” i botten. Adzukibiffen fick ligga på sötpotatisen, toppad med en rejäl klick aubergineröra och till sist vitlökssås. Jag tyckte att det smakade fantastiskt, men än bättre är att även mina tonsårstjejer tyckte att det var supergott. Bättre betyg än så kan jag inte få.

 

Så här gjorde jag.

Jag lade ca 1/2 dl bönor i blöt redan i morse, de låg nog 9 timmar i blöt. När det var dags att laga middag sköljde jag av dem, bytte vatten och lät dem sedan koka lääääänge. Det tog säkert 1 timme innan de var tillräckligt mjuka.

Under tiden rev jag först 1/2 squash till biffarna. Det är viktigt att den rinner av ordentligt innan den blandas med resten av ingredienserna, annars blir biffarna för blöta. Så de fick ligga länge med salt på för att släppa maximalt med vätska.

Medan bönorna kokade gjorde jag sötpotatis-”brödet”, augergineröran och vitlökssåsen. Jag skivade sötpotatis tjockt, ca 1 cm-skivor, lade på en plåt, ringlade olivolja och smulade flingsalt över. Sedan skar jag en aubergine i fyra klyftor och förberedde på samma sätt med olivolja och salt. In i ugnen på ca 200 grader. Efter 20 min tog jag ut auberginen och stängde av ugnen. Sötpotatisen fick mjukna några minuter till.

Auberginen fick svalna innan jag med fingrarna pillade bort skalet och lade den i en skål. Där fick den sällskap av 3 msk olivolja, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk spiskummin, lite pressad lime och flingsalt. Sedan mixade jag detta till en ljuvlig röra, som fick svalna i kylen tills allt var färdigt.

I en annan skål blandade jag en lika enkel som god vitlkökssås (familjefavorit!) av 1,5 dl turkisk yoghurt, 1 riven vitlöksklyfta, 1/4 dl olivolja, örtsalt och chiliflakes.

När detta var klart var det dags att blanda till och steka biffarna. Jag mosade bönorna väl tillsammans med 1/2 riven väl avrunnen squash och 1/2 dl mandelmjöl, klippte i 1 kruka färsk koriander, rev i 1 vitlöksklyfta, saltade och pepprade lite, och spetsade med 1/2 msk chlorella. Sedan stekte jag dem 3-4 min på varje sida.

Lite pyssligt, kanske, men absolut värt det!