Morgon, lunch eller kväll – vilken tidpunkt är egentligen bäst och mest effektivt för träning? Det beror förstås på din dosha! Här är den bästa tiden för din träning!

 

Vi bör enligt ayurveda alla röra på oss åtminstone 30 minuter per dag. Träningen bör vara skön och rolig och kan vara allt från en promenad till dans eller styrketräning. Enligt ayurveda bör vi inte använda mer än 50% av vår kapacitet, och när svetten börjar lacka tar vi i alltför hårt.

För att göra träningen så effektiv och bra som möjligt för oss själva kan vi dessutom planera den optimalt vad gäller tidpunkt på dygnet.

Precis som de tre doshorna dominerar tre olika årstider med sina energier så dominerar deras energier också under olika perioder på dygnet. Så här delas dygnet upp mellan dem:

kl 6-10 Kapha
kl 10-14 Pitta
kl 14-18 Vata
kl 18-22 Kapha
kl 22-2 Pitta
kl 2-6 Vata

 

Bästa tiden för din träning!

Det här betyder att vi under timmarna mellan kl 6 och 10 och 18-22 påverkas av tyngre, och lite tröga energier. Mellan kl 10 och 14 och 22-2 påverkas vi av intensiva och dynamiska energier, och mellan 14 och 18 och 2-6 av lite lättare och mer rörliga energier. Dessa energier passar bättre och sämre ihop med olika aktiviteter.

När det gäller träning är den allra bästa tiden kaphatimmarna, framför allt de på morgonen kl 6-10. Då är kroppen starkast och klarar påfrestning bäst. De tunga energierna gör också att träningen får större effekt. Om du tränar mellan kl 6 och 10 har träningen också en uppiggande effekt som sitter i hela dagen. Kapha kan egentligen träna när som helst, de behöver röra på sig, men den här tiden passar utmärkt!

Träning mitt på dagen tenderar att skapa stress, och särskilt pitta bör inte träna under pittatid 10-14. Se om det är möjligt att ägna lunchen åt att äta och att träna en annan tid på dagen, alltså

Mellan klockan 14 och 18 är det inte heller så lämpligt att träna, enligt ayurveda, eftersom det då är vatatid och kroppen är som svagast fysiskt. Det gäller särskilt vatapersoner, som kan må illa om de tränar den här tiden på dygnet. Lättare träning som yoga eller simning kan funka under denna period.

Efter kl 18 är det dags att varva ner, så den träning som möjligen kan bli aktuell här är en promenad ör att hjälpa matsmältningen att ta hand om middagen.

Summa summarum: träning på morgonen funkar för alla doshor och är bäst på alla sätt. <3

 

Ha en ljuvlig helg,

Tia