Foto: Aziz Acharki, Unsplash.

Inom ayurveda lever vi efter devisen ”balansera med motsatt kvalitet”. Men går inte det egentligen emot vår naturliga personlighet? Nej då, vi slipar bara lite på diamanten så att du kan leva din fulla potential!

Jag fick en så fin kommentar på bloggen häromdagen, den handlade om att balansera med motsatt kvalitet, som ju är en av ayurvedas deviser. Frågan gällde om man inte egentligen suddar ut och går emot sin personlighet när man balanserar med motsatt kvalitet. Men det vore ju fruktansvärt om vi skulle radera ut våra unika egenheter och bli slätstrukna allihopa. Jag ser det snarare som att vi när vi balanserar vår dominerande dosha skapar förutsättningar för oss själva att verkligen vara den briljanta person som vi är. Vi underlättar för oss att blomma ut i våra unika begåvningar och ger oss möjlighet att vara i vår fulla potential.

Du som är vata, till exempel, om du INTE balanserar dina tendenser att vilja leva oregelbundet med mycket rörelse så blir du snabbare trött, entusiasmen falnar, kreativiteten likaså. Du får gaser i magen och drabbas lätt av förstoppning. När du hoppar över måltider ökar lättheten och kylan i dig, som till slut tar dig ur balans. När vata ökar sätts immunförsvaret ner och du drar lättare på dig förkylningar och infektioner.

Om du i stället varsamt balanserar med motsatt kvalitet: Med regelbundenhet vad gäller mat och sömn, ser till att du har stunder av stillhet och reflektion, ser till att äta ordentligt och håller dig varm, så håller du dig piggare under dagen, och friskare i livet. Det innebär förstås att du också kan njuta av och ha större glädje av din kreativitet och entusiasm. Detta är bara ett par exempel, men de är tydliga.

Det handlar ju inte om att vata ALDRIG ska få resa, leva oregelbundet eller ha mycket omkring dig. Det handlar om att balansera upp med motsatt kvalitet, så att det inte väger över i obalans med alla dess negativa konsekvenser. Om du redan är ur balans behöver du vara striktare med hur du lever, om du är balanserad kan vi tillåta dig att sväva ut mer.

Om du balanserar och håller emot vata alltför mycket skapar du i stället stagnation – och kapha hamnar i obalans. Det mår du inte heller bra av. Det behöver alltså vara balans i själva balanserandet också!

Och om du som är pitta inte balanserar dina heta och intensiva tendenser, som ofta tar sig i uttryck att vilja jobba och träna hårt, tävla och prestera, att hoppa över att vila, och ignorera din kropps signaler, så blir du först grinig, otålig och kritisk mot dig själv och din omgivning. Din mage surar ur, du kan få hudutslag och kanske diarré. Om det går tillräckligt lång tid av obalans så kan du bränna ut dig helt.

Pitta har en enorm kapacitet men även pitta kan falla. Och när pitta faller så gör hen det så hårt, eftersom hen ofta har ignorerat sin kropps signaler länge. Om pitta i stället för att hela tiden köra på till över 100% (det som känns ”naturligt” för pitta) varsamt balanserar med motsatt kvalitet: vila, avslappning och svalka i olika former så håller du längre, och kan följaktligen få ännu mer gjort, på ett bättre och mer hållbart sätt, och också få en större mjukhet i livet. Då blir det också hälsosamt att sedan jobba intensivt i perioder, njuta av att skapa struktur och leva ut sin passion.

Återigen, vi behöver balansera med balans. Om vi balanserar och håller emot pitta alltför mycket skapar vi ju i stället stagnation – och kapha kommer i obalans. Det mår vi inte heller bra av.

Du som är kapha behöver istället balansera dina tendenser att njuta av lugn och ro, din förnöjsamhet och ovilja till förändring och tveksamhet till aktivitet, annars är risken att du stagnerar. Då blir den redan långsamma matsmältningen ännu långsammare, du blir än mer inaktiv och får till slut nästan svårt att ta dig ur sängen på morgonen. Du kan bli självbelåten i din attityd, känna dig nedstämd och gå upp i vikt. Astma och allergi kan också komma av kapha i obalans.

Om du i stället varsamt balanserar med motsatt kvalitet: utsätter dig för förändringar i stort och smått, fysisk aktivitet varje dag och ordentligt med stimulans, så håller du dig piggare under dagen, och gladare i livet. Det innebär förstås att du kan njuta mer av din förnöjsamhet och också av lugn och ro, samt av alla de underbara kärleksfulla kvaliteter som du har.

Om vi aktiverar kapha alltför mycket skapar vi för mycket rörelse – och vata kommer i obalans hos oss. Det mår vi inte heller bra av. Det behöver som sagt vara balans i själva balanserandet också!

Lycka till med balansen!

Allt kärlek,

Tia

 

Relaterad läsning:

Därför har du svårt att hitta din dosha

5 anledningar att älska din dosha!