Foto: Kelly Sikkema, Unsplash.

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash.

Det där med vilken dosha vi ska balansera är inte alldeles lätt att få grepp om. Ska vi balansera den vi har mest av, den vi ”är” – eller de andra? Så här kan du tänka för att lyckas med din hälsobalans!

 

Jag älskar kontakten med alla er ayurvedaintresserade – det är ju när jag pratar och mailar med er som jag får reda på vad som behöver förklaras ytterligare för att ayurvedan ska kunna hjälpa så många som möjligt till hälsa och harmoni.

Under gårdagskvällens föreläsning på superfina studion Kropp & själ i Eskilstuna blev jag återigen medveten om att det här med hur man ska tänka kring balansering av doshor inte är så enkelt. När du gör en hälsokonsultation så får du ju tydliga rekommendationer för att skapa balans (läs mer om en sådan konsultation här), men när du vill hitta balansen själv kan det vara knepigare att förstå hur du ska tänka. Här kommer en förklaring:

Säg att du gör ett enkelt test på egen hand, som till exempel mitt utökade doshatest (beställ kostnadsfritt genom att maila mig), och får veta att du domineras av exempelvis vata. Om du dessutom då läser den här texten och känner igen dig i vatas obalanser, då kan du behöva balansera – sänka –  vata. Det vill säga, du bör äta mat som är vatabalanserande, kanske dricka ett vatate, utöva yoga och meditation för den doshan, och leva på ett sätt som balanserar vata (se inlägget om vata).

Om du i testet får flest poäng på pitta och känner igen dig i obalanserna här kan du må bättre av att balansera pitta på motsvarande sätt.

Om du får flest poäng på kapha så har du kapha som dominerande dosha, och om du dessutom känner igen dig i obalanserna här kan det vara extra bra för dig att balansera kapha på motsvarande sätt. Särskilt nu när det är kaphaårstid.

När vi har en dominerande dosha betyder det att vi har allra mest av den kvaliteten i kropp och/eller sinne. För att den inte ska komma ur balans, alltså för att undvika att det blir alltför mycket av den, är det bra om vi med vår mat och livsstil så att säga håller den i schack. När vi balanserar en dosha dämpar vi den alltså.

När vi har en tydlig obalans i en dosha blir det därför ännu viktigare att balansera denna dosha. Då har den ju kommit ur balans, det vill säga, det har blivit för mycket av den, den börjar ställa till problem för oss, vi känner av olika besvär på grund av den. Då behöver vi minska den doshan för att återigen närma oss vår individuella doshabalans. När vi balanserar intensivt med de medel vi har (kost, yoga, livsstil, örter, med mera) så trycker vi tillbaka doshan så att den minskar.

Vi balanserar alltså våra doshor genom att minska eller hålla tillbaka den som det är mest av för att komma i balans, inte genom att öka de andra.

Jag hoppas att det här har hjälpt till att reda ut det här med obalanser lite mer. <3

Hör gärna av dig med frågor och funderingar, i kommentarerna här eller via mail. Jag kan inte göra konsultationer eller ge rådgivning på distans, men hjälper gärna till med andra typer av mer generella råd och sätt att tänka som gör det enklare att förstå och ta till sig ayurveda. <3

All kärlek,

Tia