Foto: Pratiksha Mohanty, Unsplash.

Foto: Pratiksha Mohanty, Unsplash.

Maten är vår medicin och när vi vill balansera våra doshor är kryddorna vår bästa hjälp. Här är några av våra vanligaste kryddor och deras effekt på doshorna. Se till att ge maten en hälsosam smak!

 

Inom ayurveda använder vi bland annat kryddor för att göra maten så gynnsam som möjligt för våra doshor, så att den balanserar och inte tvärt om, skapar ett överskott. Alla kryddor påverkar doshorna, precis som allt annat vi äter, beroende på smak, energi och också effekt efter matsmältningen. Kryddor är kraftfulla och med hjälp av rätt kryddor kan du ändra karaktären på en måltid, från opassande i den meningen att den inte riktigt är gynnsam för din doshasammansättning, till neutral eller till och med balanserande.

Att balansera sina doshor med kryddor kan vara så enkelt att om du känner dig frusen och kall en kväll så använder du några kryddor som balanserar vata (som är kall och torr i sin kvalitet) i middagsmaten. Om du i stället känner dig trög och tung tar du kryddor som balanserar kapha (många är samma som för vata). Och känner du dig pressad och sur i magen tar du en nypa svalkande pittakrydda. Eller om du vet vilken dosha du behöver balansera (minska) kan du använda de kryddor som balanserar den. Här kan du läsa mer om vata, pitta och kapha i balans och obalans, och här kan du göra ett enkelt doshatest.

Lika ökar lika är ju en sanning inom ayurveda, och det är lätt att förstå att en hetlevrad pitta, som kanske har lite sur mage, är lättirriterad och stressad, bör undvika heta kryddor som chilipeppar eller svartpeppar. Dessa ökar pittas inre hetta och skapar obalans, vilket leder till symptom som magkatarr, hudproblem och hett temperament i ett första skede. En pitta behöver i stället svalkande kryddor, och det är lätt att förstå att till exempel mynta då är bra.

Men det finns ju en hel mängd andra kryddor som vid en första anblick inte har lika tydliga kvaliteter som chili respektive mynta. Det är knepigt att förstå om till exempel spiskummin är kylande eller värmande, uttorkande eller smörjande.

Här är några vanliga torkade kryddor och hur de påverkar doshorna (observera att färska örter ofta har annan effekt än torkade):

Balanserar vata

Basilika

Svartpeppar

Kardemumma

Koriander

Spiskummin

Fänkål

Oregano

Saffran

Gurkmeja

Kanel

Timjan

 

Balanserar pitta

Spiskummin

Mynta

Saffran

Koriander

 

Balanserar kapha

Basilika

Lagerblad

Svartpeppar

Koriander

Kardemumma

Spiskummin

Oregano

Mynta

Saffran

Gurkmeja

Timjan

Kanel

 

Balanserande och goda måltider önskar jag dig!

Tia <3

PS: Nästa lördag har jag en föreläsning om ayurveda på min lilla mysiga hemma studio Bara Yoga i Aspudden. Föreläsningen ger en förståelse för ayurvedan och doshorna, och hur du själv kan balansera dig via din livsstil. Du får också tips för matsmältningen och för att sova gott. Det finns platser kvar, anmäl dig via mail till Bara Yoga.