Älska höst! Foto: Shutterstock.

Älska höst! Foto: Shutterstock.

Förra veckan kom jag hem från en lång och välbehövlig semester. Trots den långa vilan kände jag med en gång hur jag drogs med i ett betydligt högre jobbtempo än vad som är hälsosamt. Men en sak är säker – jag kan inte ha det som i våras, när tempot var på tok för högt. Jag har därför tagit fram en strategi – så här tänker jag stå emot stressen i höst!

 

Som jag också skriver i min bok Nystart i livet med ayurveda så är stressnivån det första vi behöver åtgärda för att må gott. Så länge vi är stressade kan vi helt enkelt inte vara i balans! Att stressa korta perioder är ingen fara, problemet är när vi aldrig tillåter oss den där livsnödvändiga återhämtningen. Så blev det för mig i våras.

Arbetet med den här bloggen är så himla roligt. Och det var minst lika underbart att skriva boken, planera inspirationsmailet Börja din ayurveda-resa här, e-böckerna, yogapasset och doshatestet som ingår som extramaterial till alla som köper boken. För att inte tala om hur otroligt givande och fint det är att ge hälsokonsultationer och ha kontakt med er alla på alla olika sätt! Men tillsammans med mitt vanliga jobb, tre dagar i veckan som publisher på Coop Mer Smak, blev det helt enkelt för mycket. Jag jobbade jämt, vardag som helg, dag som kväll. För det var ju så roligt! Men till slut blev det mest krävande och kvävande alltihop. Och min kropp började säga ifrån. Jag fick blodbrist, kraftig sådan, och förhöjt blodtryck. Med en pappa med ett problemhjärta är hjärthälsan inget jag vill utmana.

Nu tar jag därför nya tag. Jag kommer att fortsätta med allt det jag älskar: att skriva om och sprida ayurveda och yoga på alla sätt jag kan komma på. Men jag tänker dra ner på tempot – för att jag måste, för att jag vill fortsätta vara frisk och kunna njuta av livet och den vackra hösten. Jag tror inte att någon av er läsare kommer att märka någon skillnad, skillnaden kommer att kännas i mig. Listan nedan innehåller inte de vanliga ayurvediska rekommendationerna, med självmassagen abhyanga och balanserande kost, det finns redan med. Listan innehåller snarare saker som jag tappar eller släpper när jag börjar stressa.

Här är min strategi för att klara höstens tempoökning utan att duka under av stress:

Vänhäng. Jag har en tendens att ju mer stressad jag är, desto färre roliga aktiviteter unnar jag mig. Jag ställer in kompisträffar och middagar, hoppar biobesök och yogaklasser. Det är ju helt fel strategi, det är ju dessa saker som gör livet värt att leva! Om jag är för sliten för att träffa mina vänner så behöver jag jobba mindre – inte undvika vännerna.
-Meditation. Yogarörelserna ryker också ofta när jag är stressad, ville förstås är ett misstag. Men ett ännu större misstag är att inte ens sitta 5-10 minuter i meditation. Dessa minuter gör skillnad, och jag dem varje dag. Garanterat! Inget mer slarvande.

Soppmiddag. Inom ayurveda rekommenderas vi ofta att äta lättsmält till middag, till exempel soppa. Och soppa är inte bara lättsmält och gott – det går också snabbt att laga till! En supermåltid på alla sätt och vis!

Lediga lördagar. När jag har mycket att göra halkar jag lätt in i att jobba jämt, 7 dagar i veckan, vilket är ohållbart. Söndagar har jag yogaklasser, men lördagar ska från och med nu hållas rena från jobb! Jag kommer inte att kolla mail och helst inte heller hänga på FB. Digital detox!

Framåtfällningar. Yogapositioner där du kommer ner med överkroppen över låren är lugnande för sinnet. Både stående och sittande framåtfällningar får dig att stressa ner. Jag kommer att blanda i många framåtfällningar i mina egna pass i höst.

Yoga på studio. Jag har under flera år yogat själv hemma, jag tycker inte att jag har haft tid att gå iväg och yoga på studio. Det är också ett misstag. Att yoga med en lärare på studio är en helt annan upplevelse än att yoga hemma på kammaren. Du kan släppa taget helt och bara följa lärarens instruktioner, vare sig du år sugen att göra just den positionen eller inte. Välgörande. En klass per vecka tänker jag unna mig på mina kollegors klasser på Bara Yoga i Aspudden.

Skogsbad. Att vistas i skogen är ju bevisat gynnsamt för vår mentala hälsa och för hjärtat, och promenader, ofta i vackra Vinterviken, är faktiskt något som jag brukar unna mig, nästan hur stressad jag än är. Det känns som att jag går sönder annars. Att promenera i gröna områden, i lugn takt med armarna svängande, är helande och läkande. Det ska jag fortsätta med. Jag älskar dessutom hösten med dess explosioner av färg, jag längtar till färgprakten redan nu!

Med det sagt – å, vad roligt det är att vara tillbaka här på bloggen, FB och Insta och överallt där jag är i kontakt med dig och alla er läsare. Det är ljuvligt att känna det brinnande intresset för ayurveda, yoga och den ayurvediska livsstilen, som också tycks vöxa för varje dag. Tack för att ni följer mig, läser, kommenterar, mailar och återkopplar. Fortsätt, bara fortsätt – det är ni som gör det här så värt!!

Och nu är jag nyfiken, hur ser din strategi ut för att klara hösten? Hur tar du ayurveda till hjälp för att stressa ner – dela gärna med dig i kommentarerna!

Varm och lugn kärlek,

Tia<3

PS: Nästa torsdag har jag releasefest för min nya bok på Mamita i Stockholm. Vill du fira med mig? Jag har 20 platser att bjuda in er ayurveda-lovers till – maila tia@tiajumbe.com för att norpa en av dem. Först till kvarn. Hoppas vi ses!

Relaterad läsning:

Stilla din oro med ayurvedisk massage

Recept: Mumsig majssoppa med potatis och heta kryddor