Är du kvinna kring 40-50 och har det besvärligt med oregelbunden mens, dålig sömn och sviktande humör? Det kan vara klimakteriet som stökar runt i din kropp. Här är 8 tips som lindrar!
Det är internationella klimakteriedagen i dag, och vad passar väl bättre än att gå på en kvällskurs i kvinnohälsa? Det är den superkompetenta ayurvedaläkaren Sangeeta Balaprakash som håller kursen som jag ska gå på ikväll, som handlar om PMS, klimakteriet, graviditet och mens – viktiga ämnen som det ska bli så spännande att fördjupa sig i. Men redan nu tänkte jag dela med mig lite av det jag kan om klimakteriet, och hur vi kan lindra besvären med hjälp av ayurveda.
Klimakteriet är ju något som alla vi kvinnor går igenom, men de besvär vi har skiftar enormt mellan oss. Vissa upplever verkligen stora besvär under de ungefär tio åren som menopausen förbereds (51 är snittåldern då mensen upphör), medan andra glider igenom åren utan större problem. Titta en generation bak för att få en föraning om hur du kommer att uppleva klimakteriet, så som din mamma hade det under dessa år kommer du med stor sannolikhet också ha det, visar studier.
Besvären med värmevallningar, sömnproblem, humörsvängningar, oregelbunden mens och torra slemhinnor uppstår när östrogennivån minskar, vilket den gör när kroppen förbereder sig för menopaus. Här nedan följer några naturliga sätt att boosta östrogennivåerna, och se till att du mår så gott som möjligt genom dessa år! Om du lider av stora besvär så rekommenderar jag dig att uppsöka en ayurvedisk hälsorådgivare i närheten av dig för mer individuella råd för just dina obalanser.
8 naturliga sätt att lindra klimakteriebesvär
1. Ät en handfull sesamfrön eller andra produkter av sesamfrön varje dag. Sesamfrön innehåller höga halter av naturligt växtöstrogen, som alltså balanserar kroppens hormonnivåer.
2. Ät sojaprodukter varje dag, av samma anledning som rådet här ovan. Även soja innehåller naturliga växtöstrogener.
3. Undvik salt, sur och starkt kryddad mat, som ökar pitta och som kan öka besvären med värmevallningar. Av samma anledning kan du undvika eller dra ner på alkohol.
4. Se till att du får tillräckligt mycket sömn. Sömnen är väldigt viktig för både hormonbalansen och för humöret och ditt allmänna välmående. Nedan hittar du länkar till inlägg om hur du gynnar sömnen.
5. Stress ökar känslan av fysiska och psykiska obehag kring klimakteriet. Tillåt dig vila och återhämtning! Nedan hittar du länkar till inlägg om stress och stresshantering.
6. Ät ett dagligt tillskott av shatavari som balanserar hormonerna. Shatavari är roten från sparris, och används inom ayurveda för att lindra kvinnors hormonella besvär, så som med mens och vid klimakteriet. Du kan också prova de klassiska kosttillskotten Golden transition 1 och Golden transition 2, som innehåller örter som balanserar hormonerna.
7. Ändra inställningen. Många betraktar klimakteriet som ett besvär, ett problem, eller till och med något deprimerande: De fertila åren är över och vi går in i den delen av livet när vi märkbart börjar åldras. Se om det i stället går att glädjas över att livet går in i en mjukare, lugnare och mer avslappnad fas. Njut av att vara äldre och klokare, av att du faktiskt kan släppa taget om många av de saker och orosmoment som tidigare kändes så stora och överväldigande, men som nu känns alltmer oviktiga. Njut av att våga vara den du är och göra det du vill. Bejaka din kropp och ditt sinne, och njut av det liv du har skapat åt dig. Se till att ha roligt! På det sättet blir åren i och efter klimakteriet härliga i stället för besvärliga!
8. Ät tillskott av mineraler som kalcium, magnesium och zink. Ta dem på kvällen så kan de lindra nattliga vallningar. De förebygger också benskörhet, som kvinnor lättare får efter klimakteriet, när östrogenhalterna minskar.
Varmt lycka till, kära du!
Tia
Hej!
Jättebra och informativt inlägg om denna ibland omtumlande period i livet, som jag tror vi generellt vet ganska lite om egentligen. Tack för tips! Informationen skiftar ofta. I alla fall har jag upplevt det så efter att jag insett att några av mina besvär nog kan ha med klimakteriet (eller vad perioden innan mensens upphörande nu kallas) att göra.
Min fråga: måste man öka just östrogenet? Får man inte tillbaka mensen eller bara ”skjuter upp” problemen då? Hur länge ska man tänkas ta extra östrogen, resten av livet?
Om man då tar ett preparat/ört/rot/växt/frön med östrogen och man INTE är 100 % säker på att man är i klimakteriet, kan det inte bli en tvärt-om-effekt då?
Det var något nytt för mig att växter kan innehålla hormoner… apropå solrosfrön och sparris: hur funkar det när resten av familjen äter detta (de är så klart inte i klimakteriet), blir det inte konstigt rent hormonellt då? Som om de skulle äta lab-konstruerad medicin med östrogen? Funderingar…
Om någon reagerar på tiden jag skriver så nej, jag har inte vanliga kontorstider. 😉
Varma hälsningar Mallan
”Sesamfrön”, menar jag.
Hej Mallan, så kommer då äntligen mitt svar! 🙂 Besvären ökar bland annat på grund av att östrogenet minskar. Man får inte tillbaka mensen av att boosta med naturligt östrogen, däremot behövs östrogen för att bygga ett starkt skelett.
Det är ingen fara om du tar shatavari utan att vara i klimakteriet, det balanserar nämligen könshormoner generellt, lindrar PMS och även alltså klimakteriebesvär. Även män kan äta shatavari utan konstiga bieffekter. Hur det är med sesam- och sojaprodukter vet jag faktiskt inte, men kanske fungerar de på samma sätt, att de balanserar hormonnivåerna, snarare än att enbart öka östrogennivåerna.
KRAM
Tia
Aha, det är så det ligger till…
Tack för svaret, Tia. 🙂
Mvh Mallan