Snart dags för semester! Här är 5 örter som tillsammans utgör ett komplett reseapotek för de flesta av sommarens och semesterresans utmaningar.
Vi kommer i sommar att bila runt i Tanzania och tillbringa tid på Zanzibar, där vi har släktingar. När man tillbringar några veckor i tropiska länder får man räkna med att bli både magsjuk, få konstiga insektsbett och sova sämre. Men alla slags resor ökar vata och med det oro och problem med magen. Och myggbett och skrapsår kan vi få var som helst. Ett smart sammansatt reseapotek är därför guld värt! Här är de örter jag kommer att ta med mig i sommar – låt dig gärna inspireras!
Kardemummafrön. Att kräkas kan vara bra vid matförgiftning och liknande, men när kräkningarna inte slutar kan man drabbas av uttorkning, särskilt i varma länder är det en risk. Att tugga på 1-2 kardemummafrön lindrar illamående och hjälper till att stoppa kräkningar.
Ingefära, färsk och pulver. Ingefära är en av de mest sattviska örterna, balanserande för alla tre doshorna. Ingefära är bra mot diarré (applicera färsk ingefärajuice runt naveln) och huvudvärk (gör en pasta med vatten och ingefärapulver och stryk ut på pannan, kan bränna lite på skinnet, men är inte farligt). All slags förändring ökar vata, vilket kan ge förstoppning och gaser. Ät en blandning med 1 tsk färsk ingefära, 1 tsk citronjuice, 1 nypa salt och 1 nypa svartpeppar för att hålla igång magen! Mitt reseapoteket kommer också att innehålla en färdig blandning mot förkylning, med 2 delar ingefärapulver, 3 delar kanelpulver och 1 nypa kardemummapulver. Låt 1 tsk av blandningen koka i 15 minuter, svalna till fingervarmt och häll i lite honung. Drick två koppar om dagen tills du mår bättre.
Gurkmeja. Ännu en fantastisk läkeört. Gurkmeja är antiinflammatorisk och en naturlig antibiotika. Den stärker matsmältningen och hjälper till att återställa tarmfloran. Men i mitt reseapotek är den med främst för dess antiinflammatorisk egenskaper. I Indien finns det plåster med gurkmeja, och du får ju samma antiinflammatoriska effekt om du lägger på lite gurkmeja eller gurkmejapasta (gurkmejapulver+vatten) på sår eller kliande utslag. Superbra i miljöer med mycket främmande bakterier.
Muskotnötpulver. Som jag nämnde tidigare så ökar vata av all slags förändring, så på en resa där man som vi hela tiden kommer att röra på sig är det bra att motverka vata på alla sätt. Vata kommer med torrhet och luft, vilket ger förstoppning och/eller oregelbundna tarmrörelser samt gaser, men en vata i obalans blir också orolig i sinnet och kan få problem med sömnen. För att motverka orolig sömn kan man dricka en kopp varm mjölk med en nypa muskotnötpuver i innan sänggående.
Pepparmynta eterisk olja. En oumbärlig olja på långresor i varma länder! I tropiska områden får man räkna med närkamp med allehanda insekter. Malariatabletter har vi med oss (malaria är inte att leka med, vår äldsta dotter fick det när hon var liten och då var vi glada att vara bara någon timme ifrån ett sjukhus), men jag kompletterar med pepparmyntaolja, vars doft inte uppskattas av insekter. Jag kommer att använda några droppar av den i en aromaterapilampa innan läggdags i sovrummen, och kanske blanda några droppar i den olja jag smörjer in kroppen med. Pepparmyntaolja är dessutom slemlösande, bra mot bihåleinflammation och effektiv mot feber och huvudvärk. Använd endera 2-3 droppar i en aromaterapilampa eller samma mängd olja i kokhett vatten med handduk över huvudet för inhalering. Eterisk pepparmyntaolja är också bra att svalka sig med när solen är het (1-2 droppar i 1 liter vatten) – en given ingrediens i ett reseapotek för tropiska breddgrader!
Det är några veckor kvar av inlägg här på bloggen innan det är dags för ledighet för min del. Följ gärna Ayurvediskt – Tia Jumbe på Facebook och profilen med samma namn på Instagram. Då missar du inga av mina inlägg. <3
All kärlek,
Tia
Trackbacks/Pingbacks