Foto: Stavrialena Gontzou, Unsplash.

Stressad och sliten? Ta hjälp av kraftfulla adaptogener, växter som bygger upp motståndskraften mot påfrestningar! Här är 6 ayurvediska adaptogener – örter som skyddar mot stress.

Jag läste nyss ett intressant inlägg på bloggen/webshoppen Banyan Botanicals om ayurvedas adaptogena växter, alltså örter och andra växter som boostar vår förmåga att hantera stress och påfrestningar. Nu tycker jag egentligen att vi alla bör hantera stressen främst genom att göra färre saker, vila och återhämta oss mer, sova bättre och stressa mindre, inte genom att göra så att vi klarar mer stress. Men samtidigt är det ju väldigt intressant med växter och örter som anses vara så kraftfulla att de kan skydda oss mot och hjälpa oss att klara perioder av hög belastning och press.

Adaptogener har en normaliserande effekt på flera kroppsliga funktioner, de stärker och stöttar vårt immunsystem, nervsystem och våra körtlar. De kan hjälpa kroppen att klara stress, alldeles oavsett vad stressen beror på. Och de är ofarliga att ta, för de allra flesta. Det är inte klarlagt exakt hur adaptogenerna faktiskt verkar, men en gissning enligt Banyan Botanicals är att de stöttar binjurarna och därmed reglerar produktionen av skadliga stresshormoner. En annan fin egenskap hos adaptogener är att de balanserar kroppsfunktionerna, ta till exempel den ayurvediska roten ashwaganada, som ger energi och vitalitet samtidigt som den lugnar sinnet och gynnar sömn.

En intressant sak med flera av dessa adaptogener är att de själva växer under påfrestande förhållanden. Ta till exempel ashwaganda igen, som lever under förhållande som skulle ta kål på de flesta växter, med extrem torka och jordar av dålig kvalitet. Där frodas den och bygger upp en kraft som den sedan för vidare till alla som äter av den.

Adaptogener är inget nytt fenomen, termen myntades i mitten av 1900-talet då ryska forskare letade prestationshöjande medel i sin egen flora och fann rysk rot och rosenrot. Men inom ayurveda och kinesisk medicin har adaptogena örter använts i tusentals år. Tanken med adaptogener är inte att äta den året runt. Vi kan boosta med dem under en period och sedan göra uppehåll ett tag innan vi eventuellt fortsätter igen.

Banyan Botanicals nämner i sin text 11 adaptogena växter från ayurveda, här är 6 av dem, med några av deras fina effekter:

Amalaki – indiskt krusbär (Embelica officinalis)

Känd för att vara en superantioxidant, ett av de mest c-vitaminrika bär som finns. Lugnar sinnet och skapar klarhet.

Ashwaganda – känd som indisk ginseng (Withania somnifera)

Ger energi genom att stötta vår förmåga till djupare vila och sömn. Ger lindring vid oro och sägs hjälpa mot impotens.

Brahmi/Gotu Kola – hjärnans bästa vän (Centella asiatica)

Stöttar hjärnan på flera sätt: förbättrar koncentration, intelligens, minne och vakenhet.

Moringa – superfood för hela kroppen (Moringa oleifera)

Stöttar tack vare sin näringstäthet hela kroppen, bland annat hjärta, lever, njurar, blod och bukspottkörtel. Läs mer om detta fantastiska superfood i ett inlägg som jag skrev om moringa i somras.

Shatavari – föryngrande kvinnoört (Asparagus racemosus)

Anses vara en adatogen och också föryngrande och balanserande för kvinnors hormoner. Stärker och stöttar lungor, mage, njurar och reproduktionsorganen.

Tulsi/Holy Basil – ökar livskraften (Ocimum sanctum)

Är så högt ansedd att den kallas för en ”gudomlighet inkarnerad som planta”. Sägs öka prana (livskraft) i kroppen, är bra för matsmältningen, särskilt för vatas matsmältningsprocess, och balanserar alla tre doshorna.

I min familj äter vi ashwaganda (ena dottern) och shatavari (jag själv),

Boosta med kärlek,

Tia