Foto: Brooke Cagle på Unsplash.

I dag är det stora tandborstbytardagen, och visst, byt gärna din borste – men lägg också tungskrapning till din morgonrutin. Den ayurvediska munvården har flera sköna hälsoeffekter, här är 4 anledningar till att skrapa tungan varje dag!

 

Ayurveda bjuder på en hel del rutiner för morgonen som vi kan följa för att få en så fräsch, pigg och skön start på dagen som möjligt. En är att skrapa tungan. Förutom att det håller tungan ren och fräsch har det en mängd positiva hälsoeffekter att skrapa bort beläggningen på tungan på morgonen. Här är några:

1. Det ökar möjligheten att känna smaker och förbättrar därmed matsmältningen
2. Det ger friskare andedräkt och bättre munhygien, vilket även skyddar tänder och tandkött
3. Det rensar bort bakterier som samlats på tungan under natten
4. Det stimulerar våra inte organ, som finns representerade via reflexpunkter på olika ställen på tungan, vilket i sin tur också stimulerar matsmältningen

Använd en skrapa i metall (undvik plast), kanske försilvrad eller av koppar. Håll i ändarna, placera skrapan så långt bak på tungan som möjligt, skrapa med ett lätt tryck framåt längs tungan. Skölj mellan varven med ljummet vatten. Skrapa så många gånger som behövs, 5-15 varv.

Det är lätt att tro att det skulle vara lika effektivt att borsta tungan med tandborsten, men det har studier visat inte alls är lika effektivt för att göra ren tungan. Visserligen är det bättre att borsta tungan än att inte rengöra den alls, men det bästa är att skrapa den!

All kärlek,

Tia

PS: I morgon startar premiummailet Ayurveda i veckan, med inspiration, kunskap, recept och pepp ur ayurvedisk synvinkel, för alla tre doshorna. Vill du vara med från start? Teckna din prenumeration här – det kostar 40 kronor i veckan!

 

Relaterad läsning:

4 ayurvediska morgonrutiner för en fantastisk dag

Frukostfavoriter för vata, pitta och kapha

Sov gott – så får du till det