
Foto: Luca Upper, Unsplash.
Blev det en rivstart när jobbet drog igång efter julledigheten? Känner du redan stressen lura, redo att ta upp jakten på dig? Här är 3 sköna råd för att klara rivstarten på jobbet – och hålla dig lätt och stressfri hela våren!
Nystarter efter längre ledigheter har en förmåga att bli mer eller mindre chockartade. Vi har lyckats komma ner i varv, men i ett slag skruvas tempot upp igen när vi landar första dagen på jobbet. Då gäller det att ha verktyg att ta till för att inte dras med – det finns inget mer förödande för vår hälsa än stress!
Här är 3 enkla och fina sätt att göra var arbetsdag lite softare, och hålla stressen på avstånd. Börja redan i morgon!
1. Sätt en mjuk ton för dagen.
Så som morgonen börjar blir hela dagen, inled den därför mjukt och långsamt. Om tiden är knapp behöver du inte ägna timvis åt morgonrutiner. Välj en sak som du gör 5-10 minuter, det kan vara att meditera, göra 2-3 mjuka yogapositioner eller att massera in kroppen med olja innan duschen (det tar bara 10 minuter när du fått in rutinen!). Följ länkarna för exempel! <3
2. Starta om innan du går hem.
Stressen under arbetsdagen är en sak, men vi kvinnor får ofta ännu mer stresspåslag när vi kommer hem, visar forskning. Gör därför en omstart INNAN du börjar med kvällens hemarbete. Jag har hört om flera olika slags kreativa omstarter, en person som kramade ett träd några minuter innan hon gick in i huset, en annan som satt på en parkbänk 10 minuter och gjorde suduko. Här är fler förslag: gör en andningsövning på kollektivtrafiken hem, eller i bilen (parkerad, förstås), gör ett kort yogapass när du kommit hem, eller ligg helt enkelt still på rygg i savasana på yogamattan med slutna ögon och vila 10 minuter, gärna med någon härlig lugn musik på. Det viktiga är att du inte bara rusar på direkt hem, utan att du tillåter kropp och sinne att varva ner, slappna av och återhämta sig en stund.
3. Ge dig själv en god natt.
Vi är många som är uppe alldeles för länge, och särskilt efter en ledighet när rutinerna för sömnen oftast ruckats på kan vanorna vara senare än vad som är hälsosamt. Se om det går att komma isäng senast klockan 22! Det finns många anledningar att lägga sig senast klockan 22, en är att vi faktiskt somnar lättare innan pittatiden börjar klockan 22, med sina aktiva energier. Om vi kliver upp klockan 6, halv 7, så behöver vi lägga oss vid den tiden för att få våra timmars sömn. Men också för att vi hjälper kroppen med återhämtning och återuppbyggnad. Tiden mellan 22 och 24 är den viktigaste för dessa processer i kroppen, och om vi då inte sover så missar vi dem.
Kom håg att det bara är du själv som kan skapa ett liv utan stress, och att byggstenarna är det du gör varje dag. Det härliga i detta är att de många små hälsosamma val som du gör i vardagen till slut blir ett friskt och stressfritt liv!
All kärlek till dig,
Tia
PS: Vill du få artiklar och fördjupningar om ayurveda och ayurvedas syn på kost, kryddor, hälsa, livsstil, recept, tips och råd för alla tre doshorna rakt in i din mailbox varje vecka? I februari startar jag ett premiumnyhetsbrev om ayurveda med 4-5 olika långa texter och recept. En prenumeration om ett mail per vecka i 3 månader kostar 480 kronor, maila för att beställa. <3
Härlig läsning på samma tema:
Halloj!
Intressant detta… som vanligt känner jag inte så ofta igen mig i ”vi kvinnor” eller de många studier man kan läsa om, ofta med vinklingen att det är synd om svenska/västerländska kvinnor. Vilka frågar de egentligen, undrar jag jämt? 🙂
Jag skulle gissa att de flesta i sådan forskningen stressar på jobbet. Sen när de kommer hem, när de ”kan” varva ner och tillåter sig slappna av, så kommer stressen från jobbet fram. Den som man inte anser sig kunna ”ta fram” eller visa på jobbet. Då kanske en del gapar på ungarna eller maken istället (som exempel). Där man är trygg kommer frustrationen och ilskan fram. Samma symptom som när man blir sjuk så fort det är lov/semester/helg. Om man i ett sånt tillstånd är tvungen att laga mat/ta hand om gnälliga barn, så kanske det blir för mycket, tänker jag?
Om det verkligen ÄR så att många kvinnor känner sig mer stressade när de kommer hem (även om jag personligen inte förstår hur man i princip kan föredra att vara på jobbet), så är det ju ett stort problem, men då borde man kunna göra någonting åt det. Borde vara något enklare att prata med familjen, än att ta ett snack med chefen, tänker jag. Om man inte kan prata med sin partner eller sina barn beroende på ålder, så är det allvarligt. Kanske man då kommer på att gubben gör ganska mycket i förhållandet/hushållet han också, och barnen försöker så gott de kan, men att det är något annat som skaver..? 😉
Kanske man kan sänka kraven på sig själv en aning?
Det här är mina egna betraktelser och erfarenheter av livet. Inget vetenskapligt.
Dock har jag läst detta (vilket vi nog inte kommer få läsa om i Aftonbladet): att män i allmänhet (i de flesta I-länderna inkl. USA och Sverige) är mer missgynnade än kvinnor. Det läggs betydligt mer pengar på ex kvinnors hälsa och jämställdhetsarbete som gynnar kvinnor, trots att män generellt mår sämre.
(Enligt en forskningsstudie publicerad i PLOS.)
Jag lovar, jag ska inte ”spamma” dig med mina tankar om livet och ditt och datt, men här kunde jag inte låta bli att kommentera. 🙂 Jag ska lägga band på mig hädan efter. Känn dig för all del inte tvungen att svara.
Vill också skriva att jag uppskattar dina inlägg och kursen! När jag läser dessa texter, så känns det varmt och omhuldande. Bra, med andra ord. 🙂
Kram Mallan
Hej Mallan, tack för din kommentar! ❤️ Vad skönt att höra att du inte känner igen dig! Jag tror att stressen handlar om att kvinnor ofta har/har haft huvudansvar över hem och barn, inte att de inte trivs hemma. Visst är det bästa då absolut att prata med sin familj!
Vad fint att du tycker om inspirationsmailet, det gläder mig mycket!
Kram och sköt om dig!